7. fejezet: ÁLLAM AZ ÁLLAMBAN

> A vállalatvezető észre sem veszi, és a pénzügyi rezsim úgy gúzsba köti a vállalatot, hogy egyenes út vezet a katasztrófa felé. 

 

Kialakul a pénzügyi rezsim, amely egy idő után akár olyan mérteket is ölthet, hogy minden döntés és lépés alapja a pénzügynek történő megfelelés, és mindez vállalatvezetői felhatalmazással. Az ilyen pénzügyi rezsim ismérve, hogy minden vásárlást, minden szerződést, összeghatár nélkül előre engedélyeznie kell a pénzügynek. Nem számít, hogy ettől a munkavégzés és ezen keresztül a vállalások teljesítése kerül veszélybe, a lényeg, hogy a pénzügyi vezető elégedett legyen. A vállalatvezető észre sem veszi, és a pénzügyi rezsim úgy gúzsba köti a vállalatot, hogy egyenes út vezet a katasztrófa felé. Ugyanis a vállalat húzóágazata nem a pénzügy! A vállalat a megvalósításból él, akár projektszerű, akár szerviz jellegű a működése.

Végzetes hibák forrása lehet, ha a teamet tisztán szakmai alapokon állítják össze. Képzeljünk el egy hadsereget, amelynek tagjai egytől egyig mondjuk tüzér tisztek. Gondolom, nem kell bizonygatnom, hogy egy ilyen hadsereget még egy átlagos képességű, kisebb létszámú, de megfelelően összeállított hadsereg is legyőzne. 

A cégvezető – mint uralkodó – csak akkor és olyan mennyiségű információhoz – mint adóhoz – jut hozzá, amennyit, és amilyet az excel-erődök birtokosai jónak látnak. Bárki, aki kevés információs munícióval próbálja szétrombolni ezeket az excel-erődöket, azzal szembesül, hogy szinte bohócot tudnak csinálni belőle. A viszálykodó ágazati „földesurak” pedig gyakran arra is felhasználják excel-erődeiket, hogy a másik ágazat vezetőjéről vagy munkatársairól, a szomszédos vár uráról és népéről bebizonyítsák, hogy alkalmatlanok, hiszen ők semmit nem tudnak. > 8.